Facebook Najdete nás také
na Facebooku


hmyzikuchyne.cz
Náš nový web

Brněnská restaurace, kde pravidelně pořádáme hmyzí degustace.
www.ZmapujTo.cz
pojďte s námi mapovat černé skládky ve Vašem okolí
www.UklidmeCesko.cz
Celorepubliková dobrovolnická akce
www.EnviWeb.cz
zpravodajský portál pro životní prostředí
www.EnviMarket.cz
soustředěná nabídka výrobků a služeb pro životní prostředí a ekologii

doc. Ing. Marie Borkovcová, Ph.D.



Přáteli zvaná též Majka Broukovcová, je lídrem českého entomofagického týmu. Byla jedním z prvních vědců v Evropě, kteří se začali věnovat entomofágii po odborné stránce a první, kdo oficiálně upozornil Evropskou unii na význam entomofágie.

Zabývá se dlouhodobě nutriční hodnotou hmyzu a jeho přínosem pro konzumenty s výživovým onemocněním (celiakie, onemocnění ledvin, slinivky…). Kromě toho se věnuje též zhodnocení ekologických aspektů chovu hmyzu a jeho udržitelnosti.

Jako odbornice na danou problematiku pořádá přednášky s ochutnávkami jak pro laickou veřejnost a studenty, tak pro odborníky z řad lékařů, nutričních terapeutů či hygieniků. Spolupracuje s médii, podílí se na tvorbě populárně naučných pořadů s tématem konzumace hmyzu. Je spoluautorkou kuchařky a DVD na téma příprava pokrmů z hmyzu.

Spolu s dcerou Martinou jako "vlajkonoši" spolupracují za Českou republiku s FAO (světová organizace pro výživu a zemědělství při OSN) na řešení problematiky entomofágie (http://www.fao.org/) a v současnosti se obě podílejí na tvorbě evropské legislativy, která by umožnila prodej produktů hmyzu například v obchodech s potravinami.

Kontakt:
borkov@mendelu.cz
entomophagy@seznam.cz
edible.insects@gmail.com