Facebook Najdete nás také
na Facebooku


hmyzikuchyne.cz
Náš nový web

Brněnská restaurace, kde pravidelně pořádáme hmyzí degustace.
www.ZmapujTo.cz
pojďte s námi mapovat černé skládky ve Vašem okolí
www.UklidmeCesko.cz
Celorepubliková dobrovolnická akce
www.EnviWeb.cz
zpravodajský portál pro životní prostředí
www.EnviMarket.cz
soustředěná nabídka výrobků a služeb pro životní prostředí a ekologii

Časté dotazy

Jelikož se nám množí dotazy ohledně konzumace hmyzu, rozhodli jsme se, že vytvoříme speciální rubriku, kde si budete moci ty nejdůležitější informace a odpovědi nalézt. Určitě zde nenajdete vše. Co se týká chovu hmyzu, na internetu naleznete spousty informací. Kontaktujte chovatele, využívejte blogy. Chovy necháváme chovatelům, my se věnujeme spíše entomofágii, tedy využití hmyzu jako potraviny. Na Vaše dotazy odpovídá odbornice doc. Ing. Marie Borkovcová, Ph.D.


Jsou v České republice specializované prodejny, nebo restaurace, kde se dá hmyz ochutnat?
Bohužel v současné době není hmyz uznán v ČR jako potravina. Děláme všechno proto, aby tomu tak do budoucna bylo a pevně věříme, že to nebude dlouho trvat. Hmyz tak můžete ochutnat v rámci přednášek a osvětových akcí, které u nás provádějí dva specializovaní kuchaři Petr Ocknecht a Milan Václavík. Jezdí po celé republice a vedou odborné přednášky s možností degustace pěti druhů hmyzu. Právě od nich dostanete ty nejužitečnější informace a můžete přímo sledovat přípravu jednotlivých chodů.

Mohu jíst hmyz živý, nebo bez tepelné úpravy?
Ne, toto v žádném případě nedoporučujeme a to hned z několika důvodů. Hmyz může mít na sobě plísně, nebo škodlivé bakterie. Některé druhy mohou dokonce obsahovat vývojová stadia tasemnic přenosných na člověka. Jsou také druhy, které mohou být pro člověka jedovaté, popřípadě se mohou živit něčím, co může člověku uškodit. Proto konzumujte pouze ověřené druhy a vždy tepelně upravené! Po tepelné úpravě ihned spotřebujte, neskladujte na pozdější dobu. Pro účely uchování je dobré hmyz nasušit.

Mohu jíst druhy hmyzu žijící v ČR?
Samozřejmě i u nás žijí druhy, které se dají využít pro lidskou konzumaci, nicméně my doporučujeme využívat hmyz pocházející z chovu. Pokud nejste entomolog, těžko rozeznáte ohrožené druhy, nevíte, jestli nejsou pro člověka jedovaté. Dále nevíte, kde se hmyz ve volné přírodě pohyboval. Velká část polí u nás v ČR jsou stříkána chemickými prostředky a hmyz tedy může obsahovat chemikálie, popřípadě těžké kovy.

Mohou konzumovat hmyz těhotné ženy?
Ano, samozřejmě s rozumem. I u konzumace hmyzu platí nejíst najednou velké množství, ale spíše využívat hmyzu jako doplňku pestré stravy. Při množství max. 2 polévkové lžíce hmyzu za týden – což platí nejenom pro těhotné ženy – by podle dosavadních výzkumů neměly hmyzí hormony mít na lidský organismus žádný vliv. Také lze doporučit nejíst jen jeden druh hmyzu, nebo jen jedno vývojové stadium – tím se „naředí“ i případné hormony.

Existují na hmyz nějaké alergie?
Ano. Hmyz by neměli konzumovat lidé alergičtí na mořské plody. Složení exoskeletu je podobné jako u mořských plodů – tedy z chitinu. Nicméně alergické reakce jsou u každého jedince jiné. Pokud chcete přeci jenom zkusit, doporučujeme ze začátku pouze minimální dávky a sledovat reakce svého těla. U některých lidí nenaskočí hned alergická reakce (do níž je zapojen imunitní systém), ale může se objevit intolerance – tedy nesnášenlivost - k chitinu, a to vzhledem k nedostatečnému množství hormonu chitinázy, který by exoskelet rozložil (je to stejné, jako když některým dospělým bolí břicho po vypití mléka).

Mám bezlepkovou dietu, mohu jíst například moučné červy?
Stejně jako u alergie na mořské plody záleží na míře citlivosti na lepek. Hmyz obecně je pro celiaky bez rizika, nicméně některé druhy jsou chovány na otrubách. Pokud zůstane zbytek otrub na povrchu těla nebo v trávicím traktu larev, či dospělých jedinců hmyzu, může toto množství vyvolat alergickou reakci. Z tohoto pohledu je pro celiaky „bezpečný“ jen bourec morušový nebo trubčí plod, ostatní druhy u nás chovaných druhů mají v krmení vždy nějakou obilovinu.

Jak si obstarat hmyz vhodný ke konzumaci, mohu nakupovat ve zverimexu?
Máte v podstatě tři možnosti. Nejlepší variantou je chovat si hmyz sám. Víte, v jakých podmínkách je hmyz chován, čím je krmen a máte tak pod kontrolou celou jeho historii. Ne každý si ovšem může doma vybudovat chovnou stanici. Dále je možné se domluvit s nějakým chovatelem ve Vašem okolí a dohodnout se s ním na odběru hmyzu z jeho kontrolovaného chovu. Třetí variantou jsou samozřejmě zverimexy. Zde je ovšem nevýhodou, že nemáte možnost zjistit v jakých podmínkách je hmyz chován, čím je krmen atd. Volte spíše menší obchody, než řetězce. Hmyz doma přendejte do větší provzdušněné nádoby a několik dní krmte přírodními materiály (mrkev, jablko atd.) Potom je důležité nechat hmyz vyhladovět – 2 až 3 dny. Vyčistěte a odeberte mrtvolky. Připravuje se pouze živý a zdravý hmyz! Nezapomínejte na důkladnou tepelnou úpravu!

Jaké jsou nejčastější druhy hmyzu, které se u nás konzumují?
Na našich přednáškách a degustačních akcích můžete ochutnat moučné červy, zophobasy, cvrčky banánové, sarančata stěhovavá a šváby argentinské. U všech těchto druhů se jí pouze nedospělá stádia, tedy larvy (tak se nazývají nedospělá stadia brouků potemníka moučného a potemníka brazilského) nebo nymfy (což jsou nedospělá stadia cvrčků, sarančat a švábů). Zatímco dospělci obou druhů brouků se nejí (je to samý chitin na křídlech a končetinách a nepochutnáte si), dospělci cvrčků, sarančat a švábů se mnohde konzumují, většinou se však před vlastní konzumací zbaví křídel a také dlouhých končetin s trny (taky to není chuťově nejlepší, ale pro přežití se dá)

Jak se dá dlouho uchovávat tepelně upravený hmyz?
Nejlepší je hmyz konzumovat ihned po tepelné úpravě, ještě teplý. Jedině tak zažijete tu nejlepší chuť. Je to stejné jako s řízkem. Je výborný čerstvý, ihned vytažený z pánve. Jakmile vychladne, už to není ono a když ho potom strčíte ještě do mikrovlné trouby je skoro nepoživatelný. Pokud přeci jenom chcete hmyz chvíli uchovat, určitě ne déle, než dvě hodiny. Po této době se začíná kazit a může být nezdravý. Nepomůže tomu ani lednice či vakuování. Pokud chcete hmyz uchovat, nejlepší variantou je jeho nasušení. V této formě ho uložte do neprodyšné nádoby a skladujte v lednici. Jde o to, aby hmyz nenatáhl vlhko z lednice.